عُرس لعل شهباز قلندر

عرس لعل شهباز قلندر

عثمان مروندی که به لعل شهباز قلندر مشهور است از بزرگترین عرفای ایرانی است که در خاک پاکستان مدفون است. این عارف بزرگ در سال 673 هجری قمری از دنیا رفته و در منطقه سیهون شریف واقع در  ایالت سند پاکستان مدفون شده است.

در احوال او آورده اند که با بزرگانی چون «شیخ بهاءالدین زکریا مولتانی، شیخ فریدالدین گنج شکر، و شیخ جلال الدین بخاری» سیاحتی در تمام نقاط هند آن روزگار داشته است.

او به ترویج دین اسلام پرداخت و به برکت تبلیغ او بسیاری از مردم منطقه شرک را رها کرده و به دین مبین اسلام گرویدند. او در علوم دینی از جمله تفسیر قرآن و حدیث و فقه شهرت داشت و در حالی که حدود 90 سال از عمرش می گذشت در 21 شعبان سال 673 هجری قمری از دنیا رفت.

در حالیکه نزدیک به هفتصد و هفتاد سال از وفات این عارف می گذرد هر ساله و همزمان با ایام وفات او که در پاکستان به « عُرس» شهرت دارد هزاران نفر از مریدان و ارادتمندان به این صوفی از سراسر پاکستان و دیگر نقاط جهان خود را به منطقه سیهون می رسانند تا به عزاداری و ذکر و مناجات در آرامگاه او بپردازند.

مریدان صوفیان که در پاکستان به « مَلَنگ» شهرت دارند نوعی رقص اجرا می کنند و علاوه بر این گروه های مختلف قوالی خوان نیز در آرامگاه وی حضور یافته و به اجرای برنامه میپردازند.

حداقل 5 هزار نیروی امنیتی در ایام عرس شهباز قلندر در اطراف آرامگاه او مستقر می شوند تا امنیت کامل شرکت کنندگان در عرس را تامین کنند.

عدد شرکت کنندگان در مراسم عرس که شامل اهل سنت و شیعیان می شود به دهها هزار نفر می رسد. نکته جالب معماری آرامگاه لعل شهباز قلندر است که به سبک حرم اهل بیت«علیهم السلام» ساخته شده است.

فضای درونی آرامگاه لعل شهباز قلندر نیز لبریز از عشق و ارادت او به اهل بیت علیهم السلام است و توسل به ذوات مقدس از جمله حضرت سید الشهدا«ص» و حضرت زینب«علیها سلام» در آن به چشم می خورد.

مریدان لعل شهباز قلندر بر روی مشبک های مزار او نخ ها و پارچه هایی می بندند و به این ترتیب  به واسطه این عارف برآورده شدن حاجت خود را طلب می کنند.

برای آشنایی بیشتر با فرهنگ پاکستان کتاب حکایت ملک خداداد را بخوانید.