تاسوعای حسینی
یکی از بزرگترین عزاداری های پاکستان در روز تاسوعای حسینی برگزار می شود. مردم که حضرت عباس را «غازی عباس(ع)» صدا می زنند در شهرهای کوچک و بزرگ رخت عزا به تن می کنند و به خیابانها می آیند تا بر غرب علمدار دشت کربلا گریه کنند و اشک ببارند.
مساجد،امام بارگاهها و مراکز اسلامی در این روز سیاهپوش می شوند و عزاداران حسینی ضمن حضور در مراسم و آئین های عزاداری به سوگواری می پردازند.
نکته جالب این است که غالب امام بارگاهها بخشی دارند که در آن علم، مشک و حتی ضریح حضرت عباس«ع» بازسازی شده است. در محوطه خارجی مساجد و امام بارگاههای شیعی نیز معمولا علمی به اهتزاز درآمده که نماد علم سرافراز قمر بنی هاشم«ع» است.
مردم تا نزدیکی علم ممکن است با کفش بیایند ولی چند قدم مانده به علم کفش از پای در می آورند و با پای برهنه بوسه ارادت بر نماد کربلایی امام بارگاه خود می زنند.
عزاداری پاکستانی ها بر حضرت عباس «ع» مانند عزاداری در دیگر نقاط جهان است. عموما یک سخنران بر بالای منبر رفته و از فرهنگ عاشورا سخن می گوید در ادامه مداحان و ذاکران شروع به نوحه خوانی می کنند و مردم نیز عاشقانه بر سینه می کوبند.
تاسوعا در پاکستان جز تعطیلات رسمی کشور است و در بسیاری از شهرها دسته جات عزداری نیز برگزار می شود و شور تاسوعای حسینی به خیابانها می رسد.
اهل سنت نیز همپای شیعیان به عزاداری می پیوندند و در بسیاری از نقاط با راه اندازی ایستگاه های صلواتی پذیرایی از عزاداران را به عهده می گیرند.
بزرگترین دسته های عزاداری در شهرهای بزرگی مانند کراچی و لاهور برگزار می شود و عزاداران حسینی در شهر کراچی پس از طی مسیر به محل سنتی عزاداری خود یعنی حسینیه ایرانیان آمده و ساعتها به عزاداری می پردازند.
برای آشنایی بیشتر با فرهنگ پاکستان کتاب حکایت ملک خداداد را بخوانید.