ایام اسد
یکی از رسوم کهن و ماندگار در مناطق شمالی پاکستان برقراری عزای سیدالشهدا«ص» در فصل گرم سال است. مردم منطقه بلتستان که اکثر ساکنین آن شیعه هستند نه تنها در ایام محرم حسینی اقامه عزا می کنند بلکه در فصل گرم سال نیز یک دهه تمام برای حضرت حسین ابن علی «علیهما السلام» عزاداری می کنند.
نکته جالب این است که اسد در تمام روستاهای منطقه که عدد آن شاید به بیش از 100 روستا برسد رواج دارد و نحوه برگزاری آن نیز دقیقا مانند دهه محرم است.
جاذبه بی حد و حساب حسینی سبب می شود که مردم اعم از زن و مرد و پیر و جوان برای برگزاری مراسمی پر شور به حسینیه های سنتی روستا و منطقه خود مراجعه کنند. حسینیه هایی که عموما روی کوهها قرار دارد و سالهای سال است در و دیوار آن ذکر حسین می شنوند.
در شهر اسکردو مرکز منطقه بلتستان عزاداران حسینی در مسیر بازار مرکزی و قدیمی شهر عزاداری و دسته خود را شروع می کنند و آهسته آهسته به سمت قبرستان مرکزی شهر که آن را قلتگاه می نامند حرکت می کنند.
در محوطه این قبرستان به یاد شهدای کربلا قبور نمادینی درست شده است و در عاشورای اسد از اولین ساعات صبح میزبان عزاداران حسینی است.
مبلغان و روحانیونی که در حوزه های علمیه نجف، قم و مشهد تحصیل می کنند در فصل تابستان به مناطق خود بازمی گردند تا ایام عزاداری اسد با شوری دوچندان برگزار شود.
دهه اسد معمولا همزمان با اولین دهه از ماه مرداد است و علت اصلی برگزاری آن در این فصل سال عشق فراوانی است که بلتستانی ها به حضرت سیدالشهدا«ص» دارند. آنها بر این باورند که امامشان در گرمای کربلا به شهادت رسیده است و حتما باید در فصل گرم سال نیز بر ایشان اقامه عزا شود.
گفتنی است بلتستان در میان کوههای رفیع هیمالیا و قراقروم قرار دارد و در اکثر مواقع سال سرد و پوشیده از برف است.
برای آشنایی بیشتر با فرهنگ پاکستان کتاب حکایت ملک خداداد را بخوانید.