کامیون آرایی برند جهانی هنر در پاکستان

کامیون آرایی 

 کامیون آرایی آنگونه که به نظر می رسد تنها ترسیم نقش و نگاره بر بدنه کامیون ها و اتوبوسهای پاکستانی نیست. این هنر مفهوم و فلسفه بسیار پیچیده و خاصی دارد. ترکیب رنگهای آن نمایانگر سبک زندگی و حتی روحیات مردم پاکستان است.

حیواناتی که در میان نگاره های کامیون آرایی به چشم می خورند از پرنده و شاهین گرفته تا اسب و حتی بز و گاوها زیست بوم طبیعی پاکستان در شهرهای مختلف این کشور هستند.

بسیاری از رانندگان و افرادی که هزینه های زیادی می کنند تا کامیون آرایی انجام شده روی ماشینشان خاص و بی نظیر باشد مدتها انتظار می کشند تا نقاشان چهره افرادی را روی کامیونشان نقش کنند که به آنها اعتقاد و باور قلبی دارند. برخی عرفا و صوفیان از جمله افرادی هستند که چهره آنها روی بسیاری از کامیون ها دیده می شود. حتی برخی از کامیون داران که روحیات انقلابی دارند تصویر حاج قاسم سلیمانی را نیز روی وسایل نقلیه خود نقاشی کرده اند.

کامیون آرایی آنقدر واضح و آشکار است که در جاده های اروپایی نیز به راحتی از دور شناخته می شود و مردم متوجه می شوند که با یک کامیون پاکستان مواجه هستند.

هنر کامیون آرایی که قرنها قدمت دارد ابتدا روی درشکه ها و گاری ها اجرا می شد. مردم از نوع نگاره ها و نقش و رنگ های این هنر برای تزئیین وسایل مختلف منزل و زندگی خود نیز استفاده می کردند. رفته رفته برخی هنرمندان در این زمینه به تبحر دست یافتند و اینک نسل های آنان نیز هنرمندان برجسته ای به حساب می آیند.

کامیون آرایی رفته رفته آنقدر برجسته و مطرح شد که حتی هواپیماهای شرکت های خصوصی و به خصوص شرکت های آموزشی در پاکستان از این هنر برای تزئین بال هواپیماهای خود استفاده کردند.

اگرچه تاریخ دقیقی برای این هنر مشخص نیست ولی می گویند اولی کامیون هایی که نقش و نگاره های کامیون آرایی روی آنها نقش بست مربوط به سال 1920 میلادی بوده اند. در آن زمان پاکستان و هند مستعمره انگلیس بودند و احتمالا اولین نگاره ها نیز بر بدنه یک کامیون انگلیسی نقش بسته است.

شهرت کامیون آرایی پس از آن رخ داد که گردشگران غربی در دهه 60 و 70 میلادی به شهرهای مختلف پاکستان سفر کردند و با بوم رنگی از نقش و نگارهای دلنشین روی کامیون ها و اتوبوس ها مواجه شدند.

برخی از بزرگان این هنر می گویند تزئیین زیبای یک کامیون ممکن است چندین ماه زمان ببرد و حتی هزینه آن بیشتر از هزینه خرید یک کامیون شود. ولی مردم آنقدر این هنر را دوست دارند که این مشقت را به جان می خرند.

برخی از مشهورترین خاندان هایی که کامیون آرایی در سطح بالا انجام می دهند اهل کراچی و کویته هستند.

حتی کامیون دارانی که ماشین آنها راهی جاده های اروپا می شود نیز مصمم هستند که کامیون آرایی کاملی روی ماشینشان صورت بگیرد. برخی از آنها می گویند که کامیون آرایی مانند لباس پاکستانی برند کشورمان تلقی می شود و ما دوست داریم که از دور این هنر به چشم بیاید.

البته کامیون آرایی تنها متعلق به کامیون نیست. حتی دوچرخه ها و موتور سیکلت ها نیز در حد توان خود سعی می کنند این هنر را مورد استفاده قرار دهند.

 شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر کتاب حکایت ملک خداداد را مطالعه نمایید.