آصف علی زرداری

آصف علی زرداری

همسر بی نظیر بوتو شهرت خود را تنها به او مدیون نیست بلکه خود نیز در عالم سیاست زیرک است. آصف علی زرداری در کتاب پاک ستان اینگونه معرفی شده است

آصف علی زرداری را بسیاری به نام بی‌نظیر بوتو میشناسند و این چندان غلط هم نیست زیرا او همسر بی‌نظیر بوده و شهرت و حیات سیاسی خود را مدیون او است، ولی تاجر زیرک سندی در بند نام بی‌نظیر نماند و نشان داد که میتواند به‌صورت مستقل یک رهبر بزرگ باشد. دوّمین فرد ثروتمند پاکستان که اینک داراییهای وی به مرز 2میلیارد دلار رسیده است در سال 1955 یعنی 7 سال پس از  استقلال پاکستان در شهر کراچی به دنیا آمد. پدر او «حاکم علی زرداری» یک کشاورز شناخته شده بود که دارای تجارت خوبی در شهر کراچی بود، و علاوه بر آن یک سینما نیز در این شهر داشت.

تحصیلات ابتدایی زرداری در مدرسه‌ای به انجام رسید که «پرویزمشرّف» نیز در همان مدرسه تحصیل میکرد، او در سال 1974 از کالج شهر دادو فارغ‌التّحصیل شده و سپس به لندن رفته و در رشته‌ی «اقتصاد و تجارت» ادامه‌ی تحصیل داد. او که از ابتدا گرایش شدیدی به تجارت داشت به جمع تجّار و افراد متموّل کراچی راه یافته و آرام آرام جای خود را بین آنها باز کرد. رئیس جمهور سابق پاکستان سابقه‌ی بازی کردن در فیلم «خانه دور نیست» را نیز دارد فیلمی که موفّقیت چندانی به دست نیاورد و در اصل اوّلین و آخرین تجربه‌ی بازیگری زرداری بود.

ستاره‌ی اقبال زرداری از سال 1987 میلادی طلوعی مجدد داشته و تاجر جوان آن روزها به پیشنهاد نامادری خود« تمی بخاری» و « نصرت بوتو» مادر ایرانی‌الاصل بی‌نظیر بوتو به خواستگاری او رفته و پیوند این دو تبدیل به یکی از افسانه‌ای‌ترین ازدواجهای تاریخ پاکستان شد. زرداری که هیچ تجربه‌ی موفّقی در زمینه‌ی سیاست نداشت بلافاصله پس از ازدواج با بی‌نظیر بوتو و به لطف نخست‌وزیر شدن او در سال 1988 قدم به کاخ نخست‌وزیری پاکستان گذاشت.

او در سال 1990و پس از آن‌که بی‌نظیر بوتو برای اوّلین بار به جرم فساد اقتصادی از حکومت عزل شده بود توانست نماینده‌ی پارلمان پاکستان شود. در سال 1993 او نخستین تجربه‌ی وزارت خود را در دوران نخست‌وزیری میربلخ‌شیر مزاری به دست آورد.

به قدرت رسیدن دوباره بی‌نظیر بوتو در سال 1993 باعث شد تا زرداری تبدیل به وزیر سرمایه‌گذاری پاکستان شود و قدرت بلامنازعه اقتصادی این کشور باشد. این دوران سه سال به طول انجامید و فساد اقتصادی آنها مجدداً باعث شد تا در سال 1996 بی‌نظیر بوتو از نخست‌وزیری و به تبع زرداری از وزرات عزل شده وراهی دادگاه شوند. سالهای سیاه عمر زرداری مجدداً آغاز شده بود و دادگاههای پاکستان، انگلیس و حتّی سوئیس اموال او و همسرش را به جرم فساد مالی، پولشویی و رشوه ضبط کردند. تنها در جریان یکی از این پروندهها مشخّص شد در سال 1999 زرداری و همسرش برای خرید هشت هزار دستگاه تراکتور مبلغ قابل توجّهی رشوه از یک کارخانه لهستانی دریافت کرده‌اند. زمانی که پرویزمشرّف کودتا کرده و نواز شریف را از قدرت خلع کرد پرونده فساد اقتصادی زرداری و بی‌نظیر بوتو نیز به نتیجه رسیده و آنها به پرداخت 32و نیم میلیون دلار محکوم شدند.

وی در طول عمر خود حدود 11 سال زندان را تجربه کرده است و جالب این‌که قدرت اقتصادی او به حدّی بوده که پس از خروج از زندان تا مقام ریاست جمهوری پاکستان پیش رفته است. ترور بی‌نظیر بوتو در سال 2007 و در حالی که تنها چند روز از بازگشت وی به وطن میگذشت نقطه‌ی عطفی در زندگی زرداری شد، و او را تبدیل به چهره‌ی شماره‌ی یک حزب مردم کرد. این ترور چنان احساسات عمومی مردم پاکستان را برانگیخت که حکومت را در انتخابات سال بعد یعنی سال 2008 تقدیم زرداری کرد و او شد رئیس جمهور پاکستان. زرداری با زیرکی تمام و حتّی قربانی کردن «یوسف رضا گیلانی» نخست‌وزیر وقت توانست عمر 5 ساله‌ی حکومت خود را تمام کند ولی آنها در دوران حکومت حزب نواز موفّق نشدند نقش اپوزیسیون را به خوبی بازی کنند در نتیجه انتخابات را به عمران‌خان باختند. پس از روی کار آمدن حزب تحریک انصاف سازمان بازرسی پاکستان گریبان زرداری را در پرونده موسوم به حسابهای جعلی بانکی گرفت و مشخّص شد که زرداری از طریق حسابهای جعلی متعلق به افراد فقیر، مبالغ بسیار هنگفتی جابه‌جا کرده است. این پرونده پای زرداری را بازهم به زندان باز کرد ولی او به بهانه درمان بیماری خود موفّق شد از زندان خارج شود و این بار برای رساندن فرزندش بلاول به کرسی نخست‌وزیری تلاش کند

با مطالعه کتاب پاک ستان می توانید اطلاعات کامل‌تری در خصوص احزاب و گروههای سیاسی و مذهبی پاکستان به دست آورید.