اوج‌گیری قدرت مسلمانان هم‌زمان با حکومت گورکانیان

اوج‌گیری قدرت مسلمانان هم‌زمان با حکومت گورکانیان

تمام مطالب این بخش از کتاب پاک سرزمین اقتباس شده است؛

در سال 1525 میلادی حکومت گورکانیان هند ( نسل چهارم تیمور لنگ) توسّط ظهیر الدین محمد بابر بنیان نهاده شد که 300 سال شکوه و عظمت مسلمانان را در شبه‌قارّه  تضمین کرد. آنها یک امپراتوری بزرگ را که آمیخته‌ای از فرهنگ ایرانی، مغولی و ترکی بود، بر مبنای عقاید اسلامی پدید آوردند. شکّی نیست که نقطه‌ی اوج قدرت مسلمانان در زمان حکومت گورکانیان بوده است.

نقل است سفیرِ جیمسِ اول پادشاه انگلیس، 2 سال تمام در هند تلاش میکرد تا با جهانگیر، پادشاه گورکانی، ملاقات کند ولی فرصتی به او داده نمیشد. وقتی از ملاقات ناامید شد، از پادشاه مسلمان خواست که به جیمس اوّل نامه بنویسد. وزیر دربار با عتاب به او گفت: «مناسب شأن پادشاه مغولی مسلمان نیست که به حاکم جزیره‌ی کوچکی که مسکن جمعی صیّاد تیره‌بخت است، نامه بنویسد.»

در زمان گورکانیان به فرهنگ بها داده شد و معماران و هنرمندان ایرانی از جای جای کشور به شبه‌قارّه  فرا خوانده شدند تا آثار بی نظیری مانند «شالیمار باغ لاهور، مسجد پادشاهی لاهور، تاج محل و …» را پدید آورند که هنوز هم از عجایب بی‌نظیر جهان است. در عصر حکومت گورکانیان فارسی زبان درباری به حساب می‌آمد و یکی از نشانه‌های اهل علم و دانش این بود که فارسی را بخوبی میدانستند و کتابت میکردند.

اورنگ زیب قدرت گورکانیان را به اوج خود رساند ولی پس از او قدرت رؤیایی گورکانیان توسّط حکمرانان بی‌کفایت رو به زوال رفت. امیران سیک مذهب و هندو نیز مجالی یافتند تا با حکومت مرکزی به جدال برخیزند و سبب تضعیف پایه‌های حکومت گورکانیان و مسلمانان شوند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و دستیابی به مستندات کتاب پاک سرزمین را مطالعه کنید.