تلاش برای نابودی زبان فارسی در شبهقارّه
تمام مطالب این بخش از کتاب پاک سرزمین اقتباس شده است؛
آغاز دوران استعمار و غفلت مسلمانان که نتیجهی دور شدن از تعالیم اصلی قرآن و سنّت و اهل بیت «علیهم السّلام» بود، فروغ زبان فارسی و به تبع آن تعالیم اسلامی را در شبهقارّه کمرنگ کرد.
«همزمان با ورود انگلیسیها به هند، چاپ کتابهای فارسی نظیر سعدی و مولانا رواج یافت، در نگاه اوّل این اقدام باعث تعجّب میشود ولی اقدام استعمار انگلیس بسیار پیچیده بود، آنها چندین سال زبان فارسی را رونق بخشیدند و تا سالها چاپخانههای هند بیشتر کتاب فارسی چاپ میکردند، تا اعتماد مردم جلب شود ولی همزمان نخستین چاپخانههای انگلیس نیز در شبهقارّه راه اندازی شدند. پروژهی بعدی آنان رواج دادن زبان اردو بود تا از ارزش و ترویج زبان فارسی بکاهند و در مرحلهی نهایی اردو و فارسی را با هم کنار گذاشتند، تا انگلیسی را جایگزین هر دوی آنها کنند.در دوران ناصرالدّین شاه در سدهی نوزدهم غالب دهلوی در اوج و قدرت کامل به زبان اردو و زبان فارسی شعر میگفت و تمام مردم هند او را میشناختند، امّا انگلیسیها حتّی حقوقش را قطع کردند، تا مجبور شود از زبان فارسی دست بردارد. از این موارد که انگلیس به محدود کردن شعرای فارسی زبان در هند پرداخته، بسیار است. برای نمونه اگر ماجرای قبر بیدل را جویا شوید، متوجّه میشوید که قبر (کنونی) بیدل، قبر اصلی وی نیست.»
سرگذشت این بزرگان زبان فارسی درشبهقاره نشان میدهد که همه آنها زخمی از انگلیس به تن داشتهاند و زبان انگلیسی با زور و استعمار روی کار آمده است. سیستم انگلیسی که همیشه در آن حیله وجود دارد، در مورد زبان فارسی نیز حساب شده کار کرد، در سال 1831میلادی انگلیس نخستین گلولهی جدّی را به شقیقهی زبان فارسی در شبهقارّه میزند و اگر بدقّت وضعیت فارسی پس از این سال در شبهقارّه واکاوی شود، آن را فارسی اصیلِ سالهای گذشته نمیبینیم. تا همین صدسال اخیر هم میبینیم که در شبهقارّه زبان فارسی رمق داشته است.
«عمران خان» سیاستمدار مشهور پاکستانی در این خصوص و طیّ دیدار با رئیس جمهور وقت ایران میگوید: اگر انگلیسیها به شبهقارّه نیامده بودند، ما هم فارسی صحبت میکردیم و برای گفتگو با هم نیاز به مترجم نداشتیم.
وجود آثار فراوان به زبان فارسی و همچنین برخورد نامناسب با شاعران بزرگی مانند بیدل -که شرحش گذشت- نشان میدهد که استعمارگران از ابتدا با هدف نابود کردن فرهنگ و تمدّن اسلامی، که ریشه در نوع نگاه آنها به جامعهی اسلامی داشت، وارد شبهقارّه شده بودند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و دستیابی به مستندات کتاب پاک سرزمین را مطالعه کنید.