تولد پاکستان حاصل مبارزات مسلمانان

تولد پاکستان حاصل مبارزات مسلمانان

تمام مطالب این بخش از کتاب پاک سرزمین اقتباس شده است؛

در23 مارس 1934 میلادی مجمع عمومی مسلم لیگ به ریاست محمّدعلی جناح در لاهور تشکیل شد و کلّیّه مسلمانان وابسته به مسلم لیگ در این اجتماع شرکت کردند. در این جلسه حزب مسلم لیگ برنامه و هدف تازه خود را اعلام کرد و قطعنامه مهم و معروف خود را که متضمن پذیرش نظریّه‌ی اقبال و ایجاد دولتی اسلامی و مستقل در هند بود، صادر کرد. قطعنامه‌ای که در آن اظهار شده بود: هر گونه نقشه و طرح که مربوط به تنظیم قانونی در این کشور باشد، فقط در صورتی برای مسلمانان عملی و قابل قبول خواهد بود که بر اساس «ایجاد حکومت دموکراسی اسلامی مشتمل بر همه‌ی ایالاتی که دارای اکثریّت مسلمان هستند»، به وجود آید.

گاندی طرح جناح را در مورد تقسیم نمیپذیرفت و جناح نسبت به این طرح اصرار داشت. گاندی میگفت: ایالات مسلمان‌نشین به صورت خودمختار و تحت حاکمیّت یک اداره حکومت مرکزی قرار بگیرند. ولی جناح که نمیتوانست بپذیرد پارلمان هند که اکثریّت آنها را هندوها تشکیل میدهند به مدّت طولانی حقوق مسلمانان را به این شکل محترم بشمارند، طرح گاندی را رد میکرد. این دو، ماه‌های طولانی با هم مذاکرات کردند و به نتیجه‌ای نیز نرسیدند. جناح در جایی برای نشان دادن میزان اختلافات دو طرف میگوید: «ما گوشت گاو را میخوریم و آنها گاو را میپرستند! با این وضع چگونه میتوانیم یک کشور واحد باشیم؟».

کشمکش‌ها تا سال 1939 میلادی و زمانی که دولت انگلیس زندانیان حزب کنگره را رها کرد و ژاپن در جنگ جهانی تسلیم شد، ادامه یافت. در انگلیس حزب کارگر روی کارآمد و در انتخابات داخلی هند، مسلم لیگ موفّقیّتی بی‌سابقه به دست آورد. دولت بریتانیا مصمّم شد که به هند استقلال ببخشد و با توجّه به رخدادهای داخلی هند، احزاب کنگره و مسلم لیگ وارث حکومت هندوستان می‌شدند. البتّه انگلیس هم چنان میکوشید از بخشیدن هویّت به مسلمانان دوری کند. آنها در 4 آگوست 1946  نهرو را به نیابت ریاست دولت انتخاب کردند ولی حرفی از مسلم لیگ نزدند. این کار باعث خشم مسلمانان و برافراشتن پرچمهای سیاه توسّط آنها شد. در 16 آگوست همان سال کشتار فجیعی در کلکته رخ داد و نزدیک به 4 هزار نفر کشته شدند.

اغتشاش و تشنج فضا بقدری بالا گرفته بود که سرانجام در 3 ژوئن 1947 میلادی حزب کنگره موافقت خود را با تقسیم اعلام کرد و به این ترتیب 14 آگوست 1947 میلادی استقلال پاکستان اعلام شد و پس از آن رنج ممتد و طولانی و بعد از آن کشتارها و خون‌ریزی‌های بی‌سابقه در سایه‌ی ثبات و استقامت بی‌نظیر محمّدعلی جناح و طرف‌دارانش، نظریّه‌ی تشکیل دولت اسلامی مستقل، واقعیّت و تحقّق یافت و کشوری متشکّل از ایالاتی که اکثریّت مسلمان داشتند، در نقشه جهان پدیدار شد. محمّدعلی جناح که مردم پاکستان او را قائد اعظم و پدر پاکستان میدانند، زندگی خود را وقف این آزادی کرد و به عنوان نخستین زمامدار پاکستان انتخاب شد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و دستیابی به مستندات کتاب پاک سرزمین را مطالعه کنید.