دیوسائی Deosai
تعبیر رؤیاها
در منطقه بلتستان مناظر طبیعی و دلکش فراوانی دیده می شود. یکی از زیباترین دشتهای مرتفع جهان که در بلتستان قرار دارد «دیوسایی» است. در کتاب حکایت ملک خداداد برای معرفی این منطقه آمده است: آخرین منزلگاهمان در بلتستان زیبا که آکنده از جلوههای بی مثال طبیعی است، در پیچ و خم شمالی شهر سکردو خود را مخفی کرده و هر مسافری را به سمت خود میخواند تا با تحمل مشقت چند ساعت سفر در میان جادههای کوهستانی، تعبیر زیباترین رویاها را به چشم ببیند. شاید برای تو نیز جای سوال باشد که چرا به این منطقه دیوسائی میگویند؟! افسانههای قدیم حکایتی جالب روایت میکنند که دراصل این نام از دو واژه «دیو +سائی» به معنای محل زندگی دیوها و پریان گرفته شده است و علت آن را نیز زیبایی خیره کننده این دشت رویایی است.
برای مردم گرفتارِ روزمرگی و آلودگی صوتی و صنعتی شهرهای بزرگ شهر سکردو بهشتی فراموش نشدنی است و برای مردم سکردو دیوسایی چنین نقشی را ایفا میکند. چشمان تو که تمام این مناظر را دیده خود گواه این مطلبند. این دشت رفیعترین سطح یکنواخت جهان با ارتفاع بالغ بر 4 هزار متر از سطح دریاست و 9 ماه حریری سفید رنگ از جنس برفبرتن میکند. در سایرماههای سال رنگ زمین دیوسائی یا سبز است که مربوط به چمنزارهای آن است یا زرد و قرمز وآبی که رنگهای گلهای آن هستند. عجیبتر آنکه این دشت بیهمانند درخت ندارد، ولی آنقدر تنوع محیطی آن بالا و منابع طبیعی در آن فراوان است که تنها زیستگاه خرس قهوهای هیمالیایی تلقی میشود. عجیبتر آنکهچشمههای شیرینی که از دل این دشت جوانه میزنند 5 درصد آب سند مقدس را تامین میکنند.
دریاچه اعجاب انگیز و زیبای «شیوس» یکی از دلکشترین مناظر را در دیوسائی خلق کرده است، دریاچهای که به هیچ منبع آبی آشکاری متصل نیست ولی نه آب آن کم میشود و نه زیاد بلکه همواره در یک سطح ثابت میماند. اگر در دیگر نقاط جهان نامی از سحر طبیعت شنیده باشی اینجا به چشم خواهی دید افسونگری طبیعت را. دیوسایی زیباست و باشکوه رنگهای به کار رفته در ترکیب آن چشم را آرامش میبخشند ولی نباید به آن اعتماد کرد. اگر آب و هوای دیوسائی را جانی بود و آن را در قالب یک انسان تصور میکردیم باید آن را بیوفاترین موجود روی زمین می پنداشتیم! زیرا حتی برای یک ساعت آینده نیز نمیتوان پیش بینی دقیقی از وضعیت هوا داشت، حتی در فصول گرم سال نیز ممکن است در دیوسائی برف ببارد به همین دلیل همراه داشتن لباس گرم امری اجتناب ناپذیر است.
این دشت به قدری سخاوتمند و زیباست که عشایر دور و نزدیک را در خود پناه میدهد و به برکت علوفه غنی آن دام پرواری و محصولات لبنی بینظیری تولید شده و به فروش میرسد. مسیر برگشت به سمت شهر سکردو شیبهای تند و ملایمی دارد که باعث میشود بسیاری از مردم محلی وسیله نقلیه خود را خاموش کنند و طی مسیر را بدون سوزاندن سوخت به همین شیب ها بسپارند. پس از طی این مسیر حدود 3 ساعته میتوان اندکی در شهر سکردو گشت و گذار داشت و برای بازگشت به سمت پایتخت پاکستان آماده شد.
شما می توانید در کتاب حکایت ملک خداداد بصورت کامل با این منطقه زیبا آشنا شوید.