سکردو Skardu
شاهزاده در بند هیمالیا، «سکردو» ایران کوچک
شهر زیبای سکردو (ابتدای نام این شهر ساکن است) مرکز منطقه شیعه نشین بلتستان در شمال پاکستان است. شهری زیبا و کوهستانی با مردمانی مهربان و زحمت کش. در کتاب حکایت ملک خداداد این شهر چنین معرفی شده است: جاده به سویی راه می گشاید که حصار مخوف «هیمالیا و قراقرم» شهر رویاها را به بند کشیده و این شاهزاده زیبا سالهاست اسیر این دو رشته کوه شده است.این شهر رویایی که بیشک میعادگاه تمامی کوهنوردان حرفهای جهان است، شهرتی فراوان دارد، مردم ساده و بیپیرایه این شهر قرابتی فراوان با انقلاب اسلامی ایران دارند و بیدلیل نیست که این شهر را ایران کوچک مینامند.
در ورودی شهر هتلهای فراوانی وجود دارند که از اواخر بهار تا اواسط تابستان رزرو اتاق در آن چندان راحت نیست.سکردو شهری است در دل هیمالیا، با 2228 متر ارتفاع از سطح دریا، که 500 هزار نفر جمعیت در خود گنجانده و قدمتی کهن دارد.زیباییهای خیرهکننده این شهر با آب و هوای کوهستانی آن عجین شده و روح هر انسانی را جلا میبخشد. آنچه که در مورد این شهر بیش از همه جلوهگری میکند موقعیت جغرافیایی آن است.
سکردو دقیقا بین دو رشته کوه «هیمالیا و قراقرم» واقع شده است و جالب اینکه رود سند نیز پر خروش و شتابان این شهر را در مینوردد.وقتی از آسمان به منظره شهر رویایی سکردو نگاه کنی دلت قبل از خودت فرود خواهد آمد.روزانه یک پرواز از اسلامآباد به سکردو انجام میگیرد.مردم این شهر به زبان «بلتی» Balti تکلم میکنند، زبانی که الفبای آن نابود شده است ولی مردم خطه شمال غربی پاکستان، شمال شرقی هند و بخشهایی از نپال به آن سخن میگویند.
وقتی به بازار مرکزی این شهر زیبا و کوهستانی که مجمعی برای حضور تمام برندهای پاکستانی وچینی است برسی شلوغی و ازدحام جمعیتی که مشغول خرید و فروش هستند برایت جالب خواهد بود. مغازههای کوچک و بزرگی که هنوز هم حالت سنتی خود را حفظ کردهاند. به خصوص لباس فروشیهای این شهر، چرا که طبقات مختلف مردم لباسهای متفاوتی به تن میکنند. عدهای به لباسهای سنتی علاقمندند، بخشی از مردم لباس پر از کار دست شهرهای بزرگ پاکستان را به تن میکنند و جوانان بیشتر به لباسهای اروپایی علاقمند هستند.
سکردو به دلیل اینکه در مسیر رسیدن به قلل مرتفع جهان قرار دارد و آخرین فرودگاه نیز در این شهر دیده می شود محل حضور کوهنوردان حرفه ای جهان است. با این حال فرهنگ و سنتهای کهن را در گوشه گوشه شهر سکردو می توان تماشا کرد و به نظاره نشست. سوغاتی این شهر کوهستانی میوه، گردو، بادام و… است. از این شهر می توان به دشت های سرسبز و کوهستان های زیبای اطراف که مملو از چشمه های طبیعی هستند نیز سر زد.
قسمت جنوبی شهر سکردو علاوه بر قلعه کرفوچو، با شیب ملایمی به مراتع سرسبز رود سند ختم میشود. همچنین بازار فروش لوازم کوهنوردی نیز در سکردو بسیار داغ است. هم لوازم نو و هم لوازم دست دوم که متعلق به هیمالیا نواردانی است که پیش از این به آنجا سفر کردهاند.کشورهای خارجی نیز دراین شهر حضور فعالی دارند به خصوص ایتالیاییها که شهر سکردو را وطن دوم خود میدانند، آنها نخستین فاتحان دومین کوه بلند جهان یعنی «کی تو» هستند که 8611 متر ارتفاع دارد و ما در سفر رویایی مان قله این کوه را نیز صعود خواهیم کرد.
حکام گذشته بلتستان و شهر سکردو در زمینه تقسیم اراضی چنان هوشمندانه عمل کردهاند که علیرغم پیشرفتهای فراوان بشر هنوز هم کسی نتوانسته است راهی سادهتر برای این کار پیدا کند.اداره املاک سکردو هنوز هم دارای نقشههای پارچهای است که کارمندان آن به سادگی میتوانند با مراجعه به آن مالک فعلی، قبلی میزان مالکیت و… را بیابند. همه در یک سفره پارچهای…
شما می توانید در کتاب حکایت ملک خداداد بصورت کامل با این منطقه زیبا آشنا شوید.