مبارزه با مسلمانان، هدف اوّل استعمارگران
تمام مطالب این بخش از کتاب پاک سرزمین اقتباس شده است؛
انگلیسی که بوضوح دریافته بود بین اقوام مختلفِ ساکن شبهقارّه بیشترین تنش را با مسلمانان خواهد داشت، حداکثر تلاش خود را برای نابودن کردن آثار اسلامی انجام داد و اوّلین یورش جدّی خود را متوجّه فرهنگ اسلامی و زبان فارسی کرد؛ چون آنها را نماد مسلمانان میدانست. آنها حقوق دانشمندان و ادیبان مسلمان را قطع و حتّی پس از تسلط بر موقوفات اسلامی سعی کردند تا مدارس اسلامی را از ریشه نابود کنند. ملّت مسلمان که روزگاری در اوج شکوه قرار داشتند، تبدیل به شهروندان درجه دوّمی شدند که انگلیس و کمپانی منحوس هند شرقی، که به نمایندگی از ملکه انگلیس امور شبهقارّه را در دست داشت، آنها را از حقوق اوّلیّهی انسانی نیز محروم کرده بودند.
فشارها به مسلمانان آن قدر زیاد بود که در سال 1856 میلادی یک بار دیگر مسلمانان قیام مسلّحانه را امتحان کردند. این بار تعدادی از غیر مسلمانان نیز با معترضان مسلمان همراه شدند و حتّی موفّق شدند دهلی را فتح کنند و مدّتی نیز « سراج الدّین مظفّر شاه» را پادشاه هند معرفی کنند. با این حال، ورق بازهم برگشت و با حضور نیروهای تازهنفس انگلیسی در سال 1857 میلادی قیام کاملاً شکست خورد.
«سال 1857، سال پیروزی کامل انگلیسیها در هند بود. بعد از آنکه انگلیسیها هند را رسماً ملحق به بریتانیا کردند و کشور خودشان را امپراتوری «بریتانیا و هند» نامیدند- که دیگر مسئله، مسئلهی مستعمره بودن نبود، بلکه استانی از استانهای انگلیس به حساب میآمد- به فکر آینده خودشان افتادند و این آن بود که زمینهی هرگونه شورش و اعاده مجد و عظمت ملّی را از بین ببرند. راهش هم این بود که مسلمانان را بکلّی قلع و قمع کنند، زیرا میدانستند که در هند، آن کسانی که با آنها مبارزه میکنند، مسلمانها هستند. این را آزموده بودند.»
این قیام پایان تلاشهای مسلّحانه برای بیرون راندن استعمار انگلیس از شبهقارّه بود که دیگر بر مال، و ناموس و جان مردم مسلّط شده بود. انگلیسیها چون انقلاب را از چشم مسلمانان میدیدند، فشارها را افزایش دادند. پس از قیام، کنترل هند از کمپانی هند شرقی مستقیم به لندن واگذار شد و ملکه ویکتوریا هند را رسماً بخشی از خاک انگلیس معرّفی کرد. انگلیسیها که کینهی مسلمانان را به دل گرفته و فهمیده بودند که با قشر خطرناکی مواجه هستند، تمام تلاش خود را برای کمرنگ کردن آموزههای اسلامی به کار گرفتند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و دستیابی به مستندات کتاب پاک سرزمین را مطالعه کنید.