مجلس وحدت مسلمین Majlis e Wahdat e Muslimeen
شیعیان در کشور پاکستان طی سالهای اخیر تلاش کرده اند حضور فعال دهه 80 خود را تکرار کنند. حزب مجلس وحدت مسلمین تجلی این خواسته است که به علامه راجا ناصر عباس آن را مدیریت می کند. در کتاب پاک ستان حزب مجلس وحدت مسلمین چنین معرفی شده است:
«مجلس وحدت مسلمین یک حزب سیاسی و مذهبی است که اولین هدف آن احیای دین و دفاع از تمامیّت ارضی و امنیّت کشور پاکستان است… ایجاد ارتباط بین ادیان و مذاهب مختلف ذیل تعلیمات قرآن و اهل بیت(علیهم السلام) و سیرهی سالار شهیدان از مقاصد اصلی ماست» متن بالا جملهای است که در وب سایت رسمی حزب مجلس وحدت مسلمین درج شده تا اهداف و رویکرد این حزب نوپای شیعی به مردم معرفی شود.
مجلس وحدت مسلمین مخالف جدّی دخالتهای آمریکا و عربستان در خاک پاکستان است و با ایدهی وحدت بین مذاهب اسلامی که حامی و مشوّق آن بود به سرعت توانست در ایالتهای مختلف پاکستان طرفدار پیدا کند. عمده اعتراضی که مسئولین این حزب به روند مدیریّت کشور داشتند بیتوجّهی سیاستمداران به وضعیت قشر ضعیف جامعه و فعّالیّت افراطگرایان بود. در سال 2013 این حزب توانست اوّلین مجوز حضور خود در انتخابات را به دست آورد و کمیسیون نظارت بر انتخابات پاکستان خیمه را به عنوان سمبل این حزب انتخاب کرد.
اوّلین حضور حزب مجلس وحدت مسلمین در میدان انتخاباتی پاکستان که به صورت مستقل انجام شد یک کرسی در پارلمان ایالت بلوچستان را به همراه آورد و این حزب نتوانست در پارلمان ملّی پاکستان نمایندهای داشته باشد. در انتخابات منطقهی گلگیت بلتستان نیز این حزب جایگاهی بالاتر از حزب مردم و حزب تحریک انصاف داشت و 2 کرسی در پارلمان منطقهای به دست آورد که نشان دهندهی خیز خوبی بود که طیّ مدتی نسبتا کم برداشته بودند.
از سال 2014 حضور میدانی حزب مجلس وحدت مسلمین با حمایت از حزب پاکستان عوامی تحریک به رهبری طاهر القادری رنگ و بوی جدّیتری به خود گرفت. علّامه راجاناصر در این سال به صورت آشکار از اعتراضات طاهرالقادری حمایت کرده و از طرفداران حزب مجلس وحدت مسلمین خواست در خیابانهای اسلام آباد حضور پیدا کنند. این تصمیم مجلس وحدت مسلمین مورد توجه اهلسنّت نیز واقع شد و حزب بریلوی پاکستان عوامی تحریک به صورت رسمی از شیعیان تشکر و قدردانی کرد.
در روزهای پایانی ماه می سال 2016 علّامه راجا ناصر عباس با اعتصاب غذایی که آغاز کرد یک جنجال خبری بزرگ را به راه انداخت وی به کشتار شیعیان و تملک اراضی آنها اعتراض داشت و خواستار ممنوع الفعّالیت شدن تمام گروههای افراطگرا بود. تشکیل کمیته تحقیقاتی علیه کشتار شیعیان یکی دیگر از خواستههای دبیر کل حزب مجلس وحدت مسلمین بود. این اعتصاب غذایی پس از هفده روز مقاومت وی و با واکنش جدی مراجع تقلید ازجمله آیت الله مکارم شیرازی و وخامت حال راجا ناصر به اتمام رسید.
ربوده شدن «سیّدناصرشیرازی» معاون دبیر کل حزب مجلس وحدت مسلمین در سال 2017 یکی دیگر از اتّفاقات مهمی بود که برای مجلس وحدت مسلمین رخ داد. شیرازی همراه با خانواده خود در شهر لاهور بود که توسّط مردان ناشناس ربوده شده و چندی بعد آزاد شد. دخالت «رانا ثناءالله» وزیر دادگستری ایالت پنجاب در آن سال از اوّلین فرضیههایی بود که بسیاری از کارشناسان آن را مطرح میردند. این فرضیه با توجّه به رویکردی که حزب مجلس وحدت مسلمین داشت، قوّت میگرفت.
در انتخابات سال 2018 مجلس وحدت مسلمین از حزب تحریک انصاف حمایت کرد و حتّی در برخی مناطق برای حمایت از نامزدهای تحریک انصاف حاضر شدند خود نمایندهای معرفی نکنند. پیشبینی سران مجلس وحدت مسلمین پیروزی حزب تحریک انصاف در انتخابات بود که این اتّفاق نیز رخ داد و ارتباط خوب آنها با دولت اسلام آباد باعث برخی اتّفاقات مثبت برای شیعیان به خصوص زائرین شد. مجلس وحدت مسلمین به صورت مجزا در پارلمان آن سال نمایندهای نداشت ولی در انتخابات سال 2020 منطقه گلگیت بلتستان نیز به خوبی با حزب تحریک انصاف تشکیل ائتلاف داده و توانست نقش مهمی در منطقه داشته باشد. انتخاباتی که با پیروزی حزب ائتلاف آنها به پایان رسید.
یک اقدام مؤثر دیگر حزب مجلس وحدت مسلمین در سال 2023 متّحد کردن تمام احزاب و گروههای شیعی علیه لایحهای به نام «دفاع از مقدّسات» بود. این لایحه علیرغم نام زیبایی که داشت در عمل تهدیدی جدّی برای شیعیان تلقّی میشد. حزب مجلس وحدت مسلمین با دعوت از تمام احزاب بزرگ شیعی و برگزاری یک نشست عظیمی شیعی در شهر اسلام آباد که «شیخ محسن نجفی و علّامه سیّدساجد حسین نقوی» از جمله سخنرانان آن بودند توانست مانع اجرایی شدن این لایحه شود. طی این لایحه هر شخصی اقدام به توهین به صحابی میکرد با تشدید مجازات تا اعدام محکوم میشد. از آنجا که هیچ معیار خاصّی برای تفسیر معنای توهین و صحابی وجود ندارد تصویب این لایحه باعث میشد هر بار پس از پایان ماه محرم و صفر دهها سخنران شیعی روانهی زندان شوند و گروههای افراط گرا به خواستههای شوم خود برسند.
با مطالعه کتاب پاک ستان می توانید اطلاعات کاملتری در خصوص احزاب و گروههای سیاسی و مذهبی پاکستان به دست آورید.