محمد ضیاءالحق

محمد ضیاءالحق

رئیس جمهوری که کارش را با یک کودتا شروع کرد در کتاب پاک ستان اینگونه معرفی شده است:

ضیاءالحق که در یک خانواده‌ی فقیر به دنیا آمده بود در سال 1945 وارد ارتش (هند) شد و پس از استقلال پاکستان به ارتش این کشور پیوست. او با حضور در عملیّاتهای مختلف آرام آرام ارتقا درجه پیدا کرد و در سال 1970 از سوی شاه اردن به فرماندهی عملیّاتی منصوب شد که هدف آن اخراج سازمان آزادی بخش فلسطین از خاک اردن بود، ضیاءالحق در این عملیّات از دست پادشاه اردن نشان شجاعت دریافت کرد. چپ‌گرایی حکومت ذوالفقار علی بوتو راه را برای ضیاءالحق باز کرد تا با حمایت از جنبشهای اسلامی تحت عنوان تحریک نظام مصطفی به قدرت برسد.

پس از عزل او با برگزاری یک رفراندوم عجیب و مطابقت دادن ریاست جمهوری خود با اعتقاد به خدای متعال و حاکمیّت شرع بر کرسی ریاست جمهوری پاکستان تکیه زد. با اعدام ذوالفقار علی بوتو و حبس خانگی بی‌نظیر بوتو عملاً او صحنه‌ی سیاست را از رقبا خالی کرده بود و تلاش داشت تا احکام شرعی را مطابق فتوای اهل‌سنّت سلفی اجرا نماید. او مجازات جرائمی مانند سرقت، زنا، شرب خمر، تهمت زنا و.. را مطابق احکام اسلامی در نظر گرفت ولی پس از اجباری کردن زکات طبق فقه اهل‌سنّت با مخالفت عمومی شیعیان روبرو شد.

همزمان با حمله‌ی شوروی به افغانستان در سال 1979 ضیاءالحق که از حکومت یک حزب کمونیست در یک کشور همسایه وحشت داشت جلسه‌ای مهم شکل داد و سرانجام تصمیم گرفت به جای دخالت مستقیم در این نبرد که به رویارویی با شوروی ختم میشد گروههای شبه نظامی را فعّال کرده و آنها را به نبرد با شوروی بفرستد. شکل‌گیری طالبان و تشکیل مدارسی که دیوبندیها آنها را مدیریّت میکردند و نیروهای جهادی خروجی آن بودند، از جمله اقدامات ضیاءالحق بود. در حقیقت برعکس ذوالفقارعلی‌بوتو که بسمت و سوی کمونیسم گرایش داشت ضیاءالحق ترجیح میداد با آمریکا روابط بهتری داشته باشد.

در زمان حکومت او ناآرامیهای داخلی حاصل از تنشهای فرقه‌ای افزایش یافتند و سپاه صحابه نیز پا به عرصه‌ی وجود نهاد. حمله به مناطق شیعه‌نشین در شمال پاکستان نیز در سایه بی‌توجّهی دولت او نسبت به وضعیّت این منطقه شکل گرفت و نارضایتیها را از او افزایش داد.

سرانجام ضیاءالحق در یک حادثه‌ی سقوط هواپیما که به عقیده‌ی بسیاری مشکوک بود همراه با برخی چهره‌های سیاسی آمریکا مانند سفیر این کشور در پاکستان کشته شد. این حادثه در تاریخ 17 اوت 1988 رخ داد و بسیاری میگویند نقشه‌ی سقوط هواپیما توسط شوروی کشیده شده تا انتقام دخالت در نبرد افغانستان از ضیاءالحق گرفته شود. بعدها ادّعا شد بقایای جسد ضیاءالحق پیدا شده و اینک مقبره‌ای نزدیک مسجد فیصلِ اسلام‌آباد وجود دارد که به او منسوب است.

با مطالعه کتاب پاک ستان می توانید اطلاعات کامل‌تری در خصوص احزاب و گروههای سیاسی و مذهبی پاکستان به دست آورید.