منگو پیر Mangho Pir
ضیافت تمساحها
پاکستان کشور فرهنگ ها و باورهای اعتقادی است. در این کشور صوفیان و عرفای بزرگی مدفون هستند و ایالت سند جز مناطقی است که بیشترین تعداد عارف را در سینه خود دارد. در کتاب حکایت ملک خداداد در خصوص منگو پیر و جشنواره خاص آن آمده است: برگزاری جشنواره شیدی قدمتی چند صد ساله دارد و تمساح هایی که در تالاب نزدیک مقبره خواجه حسن سخی زندگی می کنند در طول دوران برگزاری این جشنواره به ضیافتی بزرگ دعوت می شوند.
این تالاب در نزدیکی شهر کراچی قرار دارد و مردم این منطقه جزو ساکنان قدیمی بزرگترین شهر پاکستان هستند. برای رسیدن به این منطقه کافیست 57 کیلومتر از مقابر چوکندی به سمت شمال غرب برویم، منگو پیر در فاصله 40کیلومتری کلان شهر کراچی واقع شده است.
در مورد تاریخچه مردم منطقه منگوپیر گفته میشود: آنان در اصل جزو قبایل بلوچ بودند و به دلیل اعتقادی که به صوفی دفن شده در این مکان یعنی خواجه حسن سخی پیدا کردند برای زندگی به این مکان آمده اند.
شیوه برگزاری جنشواره شیدی به این صورت است که افرادی که به خواجه حسن سخی اعتقاد دارند از راه های دور و نزدیک به سمت آرامگاه او حرکت می کنند، سپس به برگزاری برنامه های خاصی می پردازند که با زدن طبل و نواهای سنتی همراه است. شرکت کنندگان در جشنواره شیدی پس از این کار در اطراف مقبره این صوفی چادر زده و مشغول قربانی کردن حیوانات برای او می شوند.
گوشت این قربانی ها که شامل گاو، گوسفند و شتر است به تمساح هایی داده میشود که در تالاب کنار آرامگاه زندگی می کنند و این جشنواره برای آنها ضیافتی بینظیر تلقی میشود.زمان برگزاری این جشنواره ارتباطی به تاریخ وفات خواجه حسن سخی ندارد و توسط بزرگان قبیله منگو پیر وضع شده است.هم زمان با برگزاری این جشنواره رسانه های زیادی در منطقه حاضر می شوند تا این جشنواره تاریخی را پوشش دهند.
قدیمی ترین عکس موجود از برگزاری این جشنواره و تمساح هایی که در این تالاب زندگی می کنند مربوط بقه قرن نوزده میلادی است ولی گفته میشود فسیل هایی پیدا شده که نشان می دهد این جشن حدود هزار سال قدمت دارد.در مورد شیوه جمع شدن این تمساح ها در تالاب نیز افسانه های مختلفی وجود دارد، برخی می گویند این تمساح ها در اصل شاخه های گلی هستند که «خواجه حسن سخی» در تالاب انداخته و برخی معتقدند که تمساح ها، اسب وی بوده اند.
به همین دلیل علاوه بر هدیه قربانی به تمساح ها، شرکت کنندگان تمساح ها را با تاج گل پوشش میدهند و به این شکل عمق ارادت خود را بیان می کنند.حتی این اعتقاد نیز و جود دارد که شنا در آب این تالال باعث از بین رفتن تمام بیماری های افرادی میشود که به خواجه حسن سخی اعتقاد دارند.نکته جالب اینکه در طول تاریخ تاکنون هیچ گزارشی از حمله تمساح های این تالاب به انسان ها و ارادتمندان صوفی دفن شده در این محل وجود ندارد.
شما می توانید در کتاب حکایت ملک خداداد بصورت کامل با این منطقه زیبا آشنا شوید.