نواز شریف
خاندان شریف مدتها است قدرت را در پاکستان به دست دارند و حکومت چند دهه ای خود را مدیون نواز شریف هستند. این سیاستمدار کهنه کار در کتاب پاک ستان اینگونه معرفی شده است:
محمّد نواز شریف در تاریخ پاکستان یکی از مهمترین شخصیّتهای سیاسی است که سه بار بر کرسی نخستوزیری این کشور تکیه زده و در سالهای 1990تا 1993، 1997 تا 1999 و 2013 تا 2017 این شانس را داشته که به عنوان نخستوزیر، قدرت مطلق را در پاکستان به دست داشته باشد. او در دوران حکومت ضیاءالحق سروزیر ایالت پنجاب نیز بوده است. وی دانش آموختهی حقوق در دانشگاه پنجاب است و زمانی که دیکتاتوری ضیاءالحق در پاکستان حکمرانی میکرد نواز شریف به دلیل روابط خوبی که با او داشت به عنوان وزیر دارایی انتخاب شده بود.
در سال 1990 اوّلین حضور بسیار موفّق خود در انتخابات را تجربه کرده و به عنوان رئیس حزب اتحاد جمهوری اسلامی توانست بر کرسی نخستوزیری کشور تکیه بزند او در سال 1993 به دلیل فساد اداری از قدرت کنار گذاشته شد ولی بازهم توانست به عرصه قدرت بازگردد و در سال 1997 کرسی خود را پس بگیرد. در دوّمین دورهی حکومت نواز شریف اتفاق بسیار مهمّی رخ داد و تنها دو هفته پس از آزمایشهای هستهای هند، پاکستان نیز موشکهای هستهای خود را با موفّقیت آزمایش کرده و تبدیل به اوّلین قدرت هستهای جهان اسلام شد. با این حال اختلافات نواز شریف با فرماندهی ستاد ارتش یعنی «پرویزمشرّف» باعث شد تا در سال 1999یک کودتا عمر حکومت نواز شریف را پایان دهد. پس از عزل نواز شریف علیه او اتهامات زیادی از جمله قتل و ربودن شهروندان وجود داشت و همین اتهامات باعث شد او ضمن یک توافق پنهان پاکستان را به مقصد عربستان ترک کرده و در تبعید به سر ببرد.
در سال 2007 دادگاه عالی پاکستان اعتراضات دولت را رد کرده و به نواز شریف و خانوادهاش اجازه داد به کشور بازگردند. ترور بینظیر بوتو شرایط را به نفع حزب مردم تغییر داد و در سال 2008 آنها توانستند پیروز میدان انتخابات شوند ولی در سال 2013 این نواز شریف بود که بازهم قدرت را به دست گرفته و بر کرسی نخستوزیری تکیه زد. در سال 2014 عملیّات ضرب عضب توسط ارتش پاکستان علیه تروریستها شروع شد و دوران حکومت نواز شریف با کاهش شدید تعداد حملات تروریستی همراه بود.
با این حال ظهور یک مدّعی جدید قدرت به نام عمرانخان شرایط را بازهم برای نواز شریف سخت کرد و سرانجام او بازهم به اتهام فساد مالی توسط دادگاه عالی پاکستان به صورت مادام العمر از حضور در میادین سیاسی ردّ صلاحیت شد. به این ترتیب حزب نواز، شاهد خاقان عباسی را به عنوان نخستوزیر جدید کشور انتخاب کردند. نواز شریف در پرونده فساد اقتصادی متّهم شناخته شده و به 7 سال زندان محکوم شد ولی در ماههای پایانی سال 2019 به بهانه درمان بیماری موفّق شد مجوز خروج از کشور و سفر به انگلیس را پیدا کند. پس از سفر به انگلیس علیرغم در خواستهای مکرر دولت پاکستان هیچ گزارش پزشکی مبنی بر مداوای نواز شریف در بیمارستانهای این کشور ارسال نشد.
سقوط دولت عمران خان در سال 2023 شرایط را بازهم به نفع نواز شریف و حزب نواز تغییر داد تا زمزمههای مکرّر بازگشت وی ابتدا باعث تبرئه او از اتّهامات گذشته و سپس بازگشتش شود. «مریم نواز» که بسیاری او را رهبر آتی حزب نواز میدانند نقش مهمّی در بازگشت پدرش به پاکستان ایفا کرده است.
با مطالعه کتاب پاک ستان می توانید اطلاعات کاملتری در خصوص احزاب و گروههای سیاسی و مذهبی پاکستان به دست آورید.