گوادر Gwadar

گوادر Gwadar

 نبض حیات اقتصادی پاکستان

یکی از جاذبه های زیبای گردشگری پاکستان در ایالت بلوچستان بندرگاه گوادر در جنوب این ایالت است که در کتاب مرجع حکایت ملک خداداد چنین توصیف شده است: در جنوبی ترین قسمت ایالت بلوچستان به نقطه آغاز بزرگ‌ترین پروژ اقتصادی تاریخ پاکستان می رسیم، مکانی که برای نخستین بار آغوش خود را به روی مسلمانان گشود تا قدم به خاک شبه‌قاره بگذارند. اینک امام گوادر نقطه ای است که نبض اقتصاد پاکستان را به دست گرفته و قرار است طی سال های آتی میزبان هزاران هزار تن محموله تجاری شود که را به سوی مشرق زمین طی می کنند از محموله های نفتی که به سمت چین و آسیای مرکزی می روند تا کالاهای رنگ به رنگ الکتریکی که از چین می آیند تا به آفریقا، غرب آسیا و شاید هم اروپا برسند.

گوادر تاریخی پر فراز و نشیب دارد و در کهن ترین مستندات به دست آمده از ورود اسکندر مقدونی به آن سخن گفته شده است در سال های بعد مغولان هند یا همان گورکانیان آن را به جنوبی ترین خطه سلطنت خویش مبدل ساختند. گوادر آخرین منطقه ایست که به نقشه کنونی پاکستان الحاق شده زیرا سال ها در ملکیت دولت عمان بود. یازده سال از استقلال ملک خداداد گذشته بود و عمان درگیر مشکلات اقتصادی شده بود، از این رو تصمیم داشت بندرگوادر را بفروشد مسئولین پاکستانی که منتظر چنین فرصتی بودند با پرداخت مبلغ هنگفت 10میلیون دلار این بندرگاه مهم را خریده و پازل نقشه کنونی را کامل کردند.

خط ساحلی گوادر که تکیه به دریای عمان دارد بدون شک زیباترین و زلال ترین امواج دریا را بر سینه خود حس می کن، این بیکرانه نیلگون از ترکیب آبی آسمان و دریا خلق می‌شود و چشم ها را آرامش می بخشد، نام «گوادر» از دو بخش تشکیل شده است «گوا» به معنای نسیم و «در» که واژه ای فارسی است دلیل این نامگذاری نسیم فرح بخشی است که از دل دریای عمان می وزد و ساکنان گوادر و گردشگرانش را نوازش می کند این نسیم دل نواز هوای گرم منطقه را چنان دلپذیر می کند که بسیاری از ساکنان مناطق دور و نزدیک را در فصل گرم سال میهمان گوادر می کند.

نقل است مردم در زمان داوود نبی«ص» از ترس مرگ و قحطی به گوادر پناه آوردند، یا تاریخ روایت می کند که در زمان کاووس و افر اسیاب گوادر بخشی از قلمرو ایران زمین بوده است.به هر روی از دیرباز آب های عمیق گوادر که ظرفیت و استعداد تبدیل شدن به یکی از بزرگ‌ترین بندرگاه های جهان را دارد مورد توجه پادشاهان قرار داشته است.اکثر مردم این سامان ماهی گیر هستند و این مخلوق خداوند به گوادر و ساکنانش زندگی را هدیه کرده است. گونه های خاصی از ماهی که در ساحل زلال و شفاف گوادر زندگی می کنند جزو با ارزش ترین صادرات کشور پاکستان هستند.

امکانات گردشگری نیز در گوادر به وفور یافت می‌شود، از هتل های 4ستاره تا اقامت گاه های ارزانتر را می‌توان به سادگی در منطقه یافت زیرا با افتتاح بخش های نخست کریدور اقتصادی مشترک چین و پاکستان حضور سرمایه گذاران نیز افزایش یافته است. مردم در گوادر ترجیح می‌دهند لحظات زیبای غروب آفتاب را از روی تپه های مشرف به دریا تماشا کنند و دست و پا زدن های خورشید غرق در خون را دورترین کرانه های دریای عمان به نظاره بنشینند. بسیاری از مراجع اینترنتی صحنه غروب آفتاب در گوادر را جزو 10 منظره برتر طبیعی کشور پاکستان می دانند.

ساحل دریا پر از صدف های کوچک و بزرگی است که امواج آب آن را با سخاوت به ساحل نشینان گوادر هدیه می‌دهند، در گذشته صید مروارید به شکل سنتی نیز رونق بسیاری داشته ولی اینک با پیشرفت صنعتی شرایط نیز تغییر کرده است. غواصی جزو تفریحاتی است که در گوادر طرفداران بسیاری دارد و  شرکت هایی متقاضیان غواصی را به مناطق خاصی از دریا می برند که صخره های مرجانی و گونه های مختلف ماهی را می‌توان در آکواریوم طبیعی آن به تماشا نشست.

برای کسانی که تمایلی به غواصی ندارند نیز دهها ورزش آبی متنوع فراهم شده است از قایق های پارویی و موتوری گرفته تا جت اسکی و ماهی‌گیری. بسیاری نیز همراه با ماهی‌گیران عازم دریا می شوند تا یک زندگی واقعی ساحلی را تجربه کنند. از آنجا که بسیاری از مردم تجربه زندگی کنار دریا را ندارند گوادر نقطه ای امن و زیبا برای پرواز به دل این نوع زندگی است پیش از آن‌که ایالت بلوچستان را ترک کرده و راهی ایالت کلاههای سندی و شال های اجرک شویم برای آخرین بار به می‌توانیم ساعت ها در ساحل آرام گوادر قدم زده و آسمان را زیر پای خود حس کنیم. 

شما می توانید در کتاب حکایت ملک خداداد بصورت کامل با این منطقه زیبا آشنا شوید.