قلعه تاریخی کرپوچو Karpocho Fort
دیده بان کهن شهر سکردو
کرپوچو یک قلعه زیبای بنا شده بر روی قله یک کوه است که به شهر اسکردو اشراف دارد. در کتاب حکایت ملک خداداد در معرفی این قلعه آمده است: در قسمت پشتی بازار مرکزی سکردو کوهی جدا افتاده از سایر کوههای هیمالیا خودنمایی میکند که آنچه بر فراز آن قرار دارد باعث شهرت جهانی این کوه شده است.حتّی اگر به قدیمی ترین تصاویر موجود از شهر سکردو نگاهی بیندازی تصویر این قلعه قدیمی ولی با صلابت را خواهی یافت،قلعه500 ساله «کَرپوچو» که سالها است به سکردو خیره شده و آن را زیر نظر دارد.
این بنای زیبا که بر فراز ارتفاع 700متری کوه استوار است توسّط پادشاهان خاندان «راجا» ساخته شده است. قلمرو حکمرانان این مناطق وقتی پاکستان از هند جدا شد به دو بخش تقسیم شد و قسمتی از آن هماکنون در خاک هند است. برای من و تو جالب ترین بخش قلعه سنگ بنای آن است زیرا شعری بر روی آن حک شده که به زبان فارسی سروده شده است. اگر از مسئولین فعلی این بنای تاریخی سوال کنی شاید به درستی نتوانند معنی این شعر را بیان کنند ولی ما میدانیم که روزگاری فارسی در این منطقه حکمرانی میکرده است.
شاید به همین دلیل باشد که مردم این منطقه علاقه فراوانی به ایران دارند زیرا نیاکان آنها به فارسی سخن گفتهاند و در زمینه ادبیات فارسی مهارتی ستودنی داشتهاند.تمام نامه نگاریهای رسمی پاکستان تا چند دهه قبل به زبان فارسی انجام میشد و حتی مردم هنوز هم زبان اردو را «دخترزیبای» فارسی میدانند.کرپوچو به گونهای ساخته شده که دیدهبانی آن ارتفاع زیادی ازکف بنا ندارد، دراصل دیدهبان نیازی به داشتن ارتفاع زیاد هم نداشته است چون خود به خود بیش از هفتصد متر ارتفاع داشت!
بیاغراق برای هر بینندهای نمای زیبای قلعه اعجاب انگیز خواهد بود زیرا«کَرپوچو» از یکسو منظرهای به رود خروشان سند و مناظر دلربای آن دارد وازسویی دیگر به شهر سکردو کاملا مشرف است.سکوت مبهم تیرکهای قطوری که ستونهای قلعه هستند و سنگهای عظیمی که دیواره قلعه را شکل میدهند گاه با غریو دهشتناک عقابهای منطقه شکسته میشود. شاید فریاد بر سر روزگاری میزنند که شکوه دوران گذشته قلعه را در خود محو کرده ولی هنوز هم معماری زیبای قلعه دل از هر بینندهایی میرباید. گرداگرد قلعه اتاقهایی وجود دارند که بین آنها حائلی نیست و به آسانی میتوان از سویی به سوی دیگر رفت.
به نظر میرسد زبان فارسی از زمانی که «نادر شاه افشار» هند را تصرف کرد بیش از پیش در مردم این منطقه تاثیر گذاشته باشد.مسیر رسیدن به قلعه «کَرپوچو» از شهر سکردو بسیار آسان است و اگر از «میدان یادگار» به سمت کوهپایه این قلعه حرکت کنیم درکمتر از پانزده دقیقه به کوهپایه قلعه میرسیم.
شما می توانید در کتاب حکایت ملک خداداد بصورت کامل با این منطقه زیبا آشنا شوید.