یادمان پاکستان Pakistan Monument
یادگار ارزشها:
یکی دیگر از بناهای انسانی ساخته شده در اسلام آباد که نماد هویت تاریخی و تاریخ مبارزات اسلامی شبه قاره است یادمان پاکستان نام دارد. در کتاب مرجع حکایت ملک خداداد راجع به این بنای باشکوه آمده است: پایتخت زیبای پاکستان چُنان عروسی ماه روست که هزاران هزار عاشق شیدا دارد و به هر جلوه از دلبریش والهای را سحر میکند، یادمان پاکستان نام بنایی دلکش در اسلام آباد است که ارزش فرهنگی بسیار زیادی برای مردم پاکستان دارد. از آسمان اسلام آباد اگر به این بنای با شکوه نگاه کنی نیم دایرهای را میبینی که گویی به سمتی سجده رفته است ولی در نمای نزدیک هفت نیم هلال طاق مانند کوچک و بزرگ با نورپردازی خارقالعادهای را خواهی دید که از زوایایی مختلف به سوی مرکزی مشترک خم شدهاند.
عارف مقصد معمار این بنا میگوید: آن را شبیه گلبرگ یک گل طراحی کردهام تا نماد اتحاد تمام مردم پاکستان باشد، چهار گلبرگ اصلی( نیم هلالهای بزرگ) نشان از چهار ایالت رسمی پاکستانی یعنی پنجاب، سند، خیبرپختونخوا و بلوچستان دارد و سه گلبرگ کوچکتر نیز وجودشان از مناطق «گلگیت بلتستان، کشمیر آزادو مناطق قبایلی» حکایت میکند.
در سویی دیگر از این بنای با شکوه ستاره و هلال پرچم پاکستان را میتوانی به نظاره بنشینی که جملاتی از محمد علی جناح و علامه اقبال لاهوری روی آن نقش بسته است. این شاهکار معماری نماد همدلی و اتحاد تمام اقوام پاکستانی است که زیر سایه اسلام گرد هم آمدهاند و هریک گلبرگهای گلی هستند که بدون وجودشان هستی گل و زیبایی آن ناقص است.
رفت و آمدهای عصر گاهی این بنا بیدلیل نیست هم مراجعه کنندگان و حتی توریستها میدانند که زیبایی منظره غروب آفتاب از این بنا غیر قابل وصف است، آخرین شعاع نور سرخ و زعفران رنگ خورشید که پشت تپه های سبزپوش مارگَله پنهان میشود از لابلای گلبرگهای یادمان پاکستان به اطراف سرک میکشند و بیصدا فریاد میزنند که یک روز دیگر از عمر زمین گذشت و مردمی که بُهت زده سینه تفتیده و خوشرنگ خورشید را به هم نشان میدهند با لبخندی آن را بدرقه میکنند.
در سمت دیگر این بنا مردمی را میبینی که با شتاب از در ورودی موزه تاریخ پاکستان میگذرند تا به زبان هنر حکایت تولد ملک خداداد را بشنوند و آن را در ضمیر خود به یادگار بسپارند. در این موزه حوادث مهم تاریخ پاکستان از زمانی که جرقه وجود آن در ذهن علامه اقبال زده شد تا حوادث مهم پس از استقلال در قالب مجسمههایی از جنس موم به تصویر کشیده شدهاند، مجسمههایی که در ساخت آنها چنان ظرافتی به کار برده شده که هر آن انتظار میرود از عمق چشمان خیره بازدیدکنندگان جان گرفته و سر مگوی تاریخ را فاش سازند.
در این موزه میتوان اشیاء و متعلق به سیاستمداران نسل نخست پاکستان را مشاهده کرد و در چشم به هم زدنی دهها سال به گذشته سفر نمود.سالن آمفی تئاتر، خانه دوستی چین و پاکستان، کتابخانه فرهنگی و… هم از امکانات یادمان پاکستان هستند که به دلیل فضای سبز دل انگیز پیرامونش میزبان صدها هزار توریست در طی سال است.
مجموعه یادمان پاکستان در فضایی زیبا و بزرگ به نام «شکر پریان» قرار دارد و پس از سیر در گوشه و کنار این بنا میتوان سری هم به پارک ملی و موزه حیات طبیعی پاکستان که در این مکان سرسبز قرار دارد، زد. این مکان زیبا در نزدیک دریاچه راوی بنا نهاده شده و ما نیز در گشت و گذار خود به زودی برای گردش کامل در آن بازخواهیم گشت.
برای آشنایی بیشتر با این منطقه و مناطق مجاور آن کتاب حکایت ملک خداداد را بخوانید.