بی نظیر بوتو
بی نظیر بوتو بدون شک یکی از مشهورترین سیاستمداران زن در تاریخ معاصر بوده که در کتاب پاک ستان اینگونه معرفی شده است:
عنوان اوّلین زن مسلمان که در تاریخ جهان اسلام به عنوان نخستوزیر انتخاب شده بود به سرعت توانست بینظیر بوتو را به شهرت برساند، مادر ایرانی او نیز کمک کرد تا در ایران شهرتی فراگیر پیدا کند. او فرزند ذوالفقارعلی بوتو رئیس جمهور ونخستوزیر پیشین پاکستان نیز بود که توسّط ضیاءالحق اعدام شده بود.
بینظیر تحصیلات خود تا پایان مقطع دبیرستان را در شهر کراچی گذراند و سپس برای ادامهی تحصیل ابتدا به آمریکا و سپس به انگلیس سفر کرد. او در دانشگاه هاروارد به تحصیل ادامه داد و در سال 1973 در رشته علوم سیاسی فارغ التحصیل شد. بینظیر سپس راهی انگلیس و دانشگاه آکسفورد شد و تحصیلات خود را ادامه داد. او قصد داشت به پاکستان برگردد و باکمک پدرش که آن روزها مرد شمارهی یک کشور بود بر کرسی وزارت خارجه تکیه بزند. ولی تنها دو هفته پس از بازگشت او در سال 1979 شرایط تغییر کرد و ضیاءالحق با یک کودتا ذوالفقارعلی بوتو را از قدرت ساقط کرد.
بینظیر سالهای بعد را در حبس خانگی به سر میبرد و خبر به دار آویخته شدن پدرش را نیز آنجا شنید. ضیاءالحق در سال 1981 به منظور بهتر کردن چهرهی خود میان کشورهای جهان قوانین نظامی را لغو کرده و مجدداً قانون اساسی را حاکم کرد. از سال 1984 با صدور حکم آزادی بینظیر بوتو مجدداً فعّالیتهای او آغاز شد. نیازی نبود او از صفر شروع کند زیرا بخش مهمّی از مسیر توسّط پدر او پیموده شده بود. بینظیر تبدیل به چهرهی اوّل حزب مردم شد و فعّالیتهای خود را علیه دیکتاتوری ضیاءالحق آغاز کرد. در سال 1987 او با «آصفعلی زرداری» که یکی از تجّار مشهور منطقهی نوّابشاه بود ازدواج کرد.
اتّفاق مهمّی که بینظیر به دنبال آن بود در سال 1988 با مرگ ضیاءالحق رخ داد و محبوبیّت بینظیر باعث شد تا حزب مردم پیروز عرصهی انتخابات در سال 1988شود و او خود بر کرسی نخستوزیری پاکستان تکیه بزند. نام فساد مالی و اداری از ابتدا با دولت او عجین بود و افزایش اعتراضات باعث شد تا تنها 20 ماه بعد توسّط رئیس جمهور وقت پاکستان عزل شود. بینظیر بوتو بازهم فعّالیتهای سیاسی خود را ادامه داد تا اینکه در سال 1993 موفّق شد کرسی خود را پس بگیرد. در سال 1996 بینظیر بوتو بازهم توسّط رئیس جمهور پاکستان به اتهام فساد مالی و اداری از پست نخستوزیری کنار گذاشته شد. در سال 1999 پرویزمشرّف یک پروندهی فساد مالی علیه او به جریان انداخت و باعث شد بینظیر که به انگلیس سفر کرده بود از بازگشت به پاکستان منصرف شود. 8 سال بعد هوای قدرت او را بازهم به پاکستان بازگرداند تا پرویزمشرّف را از صحنه کنار براند. در 21 اکتبر سال 2007 بینظیر بوتو از یک حملهی وحشتناک تروریستی که 135 کشته در پی داشت جان سالم به دربرد ولی حدود 45 روز بعد زمانی که مشغول دست تکان دادن برای طرفدارانش در لیاقت باغ شهر راولپندی بود سر و سینهی او هدف گلوله قرار گرفتند و پروندهی عمر بزرگترین سیاستمدار زن تاریخ پاکستان برای همیشه بسته شد.
با مطالعه کتاب پاک ستان می توانید اطلاعات کاملتری در خصوص احزاب و گروههای سیاسی و مذهبی پاکستان به دست آورید.