پرویز مشرف

پرویز مشرف

مشرف یکی از چهره های تاثیر گذار چند دهه اخیر کشور پاکستان است که در کتاب پاک ستان اینگونه معرفی شده است:

پرویزمشرّف یکی از تأثیرگذارترین سیاستمداران تاریخ پاکستان است که پیش از استقلال این کشور در شهر دهلی متولّد شد. چندی پیش از استقلال پاکستان در سال 1947مشرّف به همراه خانواده‌اش به پاکستان مهاجرت کردند. پدر مشرّف به عنوان یک دیپلمات پاکستانی در ترکیه حضور داشت و همین باعث شده تا پرویزمشرّف با زبان ترکی نیز آشنایی داشته باشد. او در سن 18 سالگی و در سال 1961 وارد ارتش پاکستان شد و به دلیل داشتن تحصیلات دانشگاهی پلّه‌های ترقّی را به سرعت طی کرد. مشرّف در نبرد با هند در دهه 60 نیز حضور داشت و در دهه 70 میلادی او تحصیلات علوم سیاسی را نیز آغاز کرد و پس از آن به عنوان استاد در دانشگاه ملّی دفاع مشغول به کار شد.

ضیاءالحق که استعداد سرشار پرویزمشرّف در علوم نظامی را دریافته بود او را به عنوان فرمانده‌ی جنگهای منطقه‌ی رفیع و خطرناک سیاچن در شمال پاکستان انتخاب کرد. مشرّف در سال 1988 طرحی برای نفوذ به کارگیل ( تحت کنترل هند) را به بی‌نظیر بوتو پیشنهاد داد ولی او این طرح را نپذیرفت.

مشرّف در سال 1998 فرمانده‌ی ارتش پاکستان شد و زمانی که نبرد کارگیل میان هند و پاکستان شروع شد نواز شریف تحت فشارهای بین‌المللی دستور عدم حمایت از گروههای مبارز مردمی در داخل کارگیل را صادر کرد. این اتّفاق تنش میان مشرّف و نواز شریف را به اوج خود رساند و سرانجام نیز این کشمکشها موجب کودتا علیه نواز شریف در تاریخ 12 اکتبر سال 1999شد.

مشرّف در سال 2001 از طریق یک همه‌پرسی خود را رئیس جمهور پاکستان معرّفی کرد و سپس از تشکیل حزب مسلم لیگ شاخه قائد اعظم حمایت کرد. این حزب در انتخابات سال 2002 پیروز شد و به این ترتیب پرویزمشرّف تا سال 2008 که تحت فشارهای شدید مجبور به استعفا شد در پست ریاست جمهوری و ریاست ستاد مشترک ارتش قرار داشت.

از جمله مهمترین اتّفاقات در طول دوران مسئولیت پرویزمشرّف، حمله به برجهای دوقلوی تجارت جهانی در آمریکا بود که با ورود نظامیان این کشور در افغانستان همراه شد. مشرّف در این نبرد با آمریکا همراهی کرد و خاک پاکستان را در اختیار نظامیان ائتلاف آمریکا قرار داد. همین تصمیم باعث شروع حملات تروریستی داخل خاک پاکستان شد زیرا گروههای شبه نظامی فعّال در افغانستان که نمیتوانستند به آمریکا بروند پاکستان را به عنوان متّحد این کشور هدف حمله قرار میدادند. استعفای پرویزمشرّف پایان کار سیاسی او نبود زیرا با روی کار آمدن مجدد احزاب مردم و نواز تلاش برای انتقام از وی و حسابرسی اقدامات غیرقانونی که مشرّف انجام داده بود مجدداً آغاز شد.

مشرّف در سال 2014 به بهانه بیماری از پاکستان خارج شده و به دبی رفت جایی که تا پایان زندگی‌اش نیز آنجا اقامت داشت. پزشکان در طول سالهای بعد بارها اعلام کردند او به بیماری صعب‌العلاجی مبتلا است و به همین دلیل نمیتواند پاسخگوی دادگاه عالی پاکستان باشد. سرانجام در سال 2019 دادگاه پاکستان که از بازگشت مشرّف نا‌امید شده بود در یک رأی غیابی او را به جرم زیر پا گذاشتن قانون اساسی کشور خائن دانسته و به اعدام محکوم کرد. این حکم در دسامبر سال 2019 صادر شد ولی به دلیل عدم حضور مشرف در پاکستان رنگ اجرایی به خود نگرفته است. پرویز مشرف در سال 2023 و بدلیل ابتلا به یک بیماری نادر در بیمارستان جان سپرد.

با مطالعه کتاب پاک ستان می توانید اطلاعات کامل‌تری در خصوص احزاب و گروههای سیاسی و مذهبی پاکستان به دست آورید.