معبد شوالا Shawala Temple
عبادتگاه هزار ساله
سیالکوت شهر اقبال لاهوری است و صنایع فعال و مشهوری دارد. سیاحت در اطراف سیالکوت ما را به معبد زیبای شوالا می رساند. در کتاب مرجع حکایت ملک خداداد راجع به این معبد زیبا آمده است:
آنگونه که از تاریخ شهر سیالکوت نقل میکنند این شهر زیبا روزگاری شاهد حکمرانی هندو مذهبها، سیک مذهبها و … بوده از این رو یافتن آثار باقی مانده از قدرت نماییهای آنان کار چندان سختی نیست. در خیابان اقبال میتوان یکی از پر فروغترین آثار تاریخی شهر سیالکوت را به نام «شَوالا تِجا سینگ » یافت .
معبدی قدیمی که عمر آن بالغ بر 1000 سال است و این روزها اگر چه فروغ دوران گذشته خود را ندارد ولی هنوز هم در و دیوار آن عظمت یک دوران از تاریخ شهر را در سینه خود به یادگار دارند.
این بنای زیبای سنگی و آجری از یک گنبد مخروطی و ستونهای قطوری تشکیل شده که جلوهای باشکوه به آن بخشیدهاند. برای رسیدن به محوطه اصلی معبد باید از پلههای کوچک آن بالا رفت. در میانه معبد میتوان جای خالی گنبدی مدور را حس کرد که نبود آن باعث میشود تا آفتاب بر مرکز معبد بتابد.
رنگ قسمتهای فوقانی ستونها تیره هستند و به نظر میرسد زمانی در آتش ند، هر چند تاریخ چند دهه اخیر نیز بخاطر دارند که پس از سوختن مسجد بابری در هند عده ای افراطگرا به این معبد حمله کردند تا آن را به آتش بکشند.
در و دیوار این معبد گواهی میدهند که روزگاری هنرمندان شهیرسیالکوتی زمان بسیاری را برای حک کردن نقش و نگار بر روی سنگهای آن صرف کردهاند و آنقدر در این کار مهارت به خرج دادهاند که گذر 1000 سال نیز نتوانسته آنها را به کلی محو کند.
در کنار این معبد فضای سبز زیبایی نیز وجود دارد که اغلب مورد توجه خانوادهها و گردشگران قرار میگیرد. کمی دورتر از این معبد میتوان قلعه قدیمی سیالکوت را که تنها چند دیواره از آن به یادگار مانده بازدید کرد، این قلعه از بناهایی است که 1800سال عمر دارد و به چشم خود فروغ و زوال حکومتهای بسیاری را دیده است.
دیوارهای این قلعه تاریخی در سال 1930 و در جریان یک علمیات حفاری پیدا شدند ولی افسوس که گرم و سرد روزگار از بنای اصلی قلعه چیز خاصی به جای نگذاشته است. هر چند نقاشان و هنرمندان با استفاده از قدرت تخیل خود تلاش کردهاند تا تصاویری از دوران شکوه این قلعه را ترسیم کنند.
برای آشنایی بیشتر با این منطقه و مناطق مجاور آن کتاب حکایت ملک خداداد را بخوانید.