گوجرانوالا Gujranwala

گوجرانوالا Gujranwala

دیار پهلوانان

هر یک از شهرها شهرتی دارند و تنها آنانکه روح فتوت، جوانمردی و پهلوانی دارند می فهمند که شهر یک شهر به پهلوانانش چه معنایی دارد. گوجرانوالا شهر پهلوانان پاکستان است و در کتاب مرجع حکایت ملک خداداد این گونه توصیف شده است:

وقتی قدم به شهر گوجرانوالا بگذاری هنوز هم می‌توانی هیبت نام پهلوانانی که در کوچه پس کوچه‌های این شهر قدم گذاشتند و جوانمردی را روح بخشیدند حس کنی، مردم شهر گوجرانوالا بیش از هر چیز به پهلوان بودن بها می‌دهند نه قهرمان بودن. کودکان از دوران طفولیت بدن به ماسه‌های زمین کشتی می‌زنند و تا پشت لب‌شان سبز شود همراه با ده‌ها فن ساده و پیچیده، مرام پهلوانی را می‌آموزند.

کشتی پهلوانی در شبه‌قاره همزمان با امپراتوری مغول آغاز شد و روزگاری که در اوج خود به سر می‌برد هیچ‌کس توان مقابله با پهلوانان نامی شهر گوجرانوالا را نداشت از این رو در پاکستان این شهر را به نام شهر پهلوانان می‌شناسند.اینک در هفتمین شهر بزرگ پاکستان 25 زمین بزرگ کُشتی وجود دارد و از دیرباز هر زمین در اختیار گروهی بوده و رجزخوانی و حریف طلبی پدیده‌ای بسیار رایج است، کشتی در این شهر تنها یک رقابت ساده نیست بلکه مرام پهلوانی برای مردم جنبه‌ای مقدس یافته تا جایی که بسیاری معتقدند اگر فرزندان‌شان پزشک یا مهندس نشوند دچار خسارت نشده‌اند ولی اگر پهلوان نشوند آینده آن‌ها تباه خواهد شد.

نکته جالب این‌جاست که پهلوان نامی شهر معمولا «رستم» لقب می گیرد و این نشان می‌دهد که حتی کشتی پهلوانی در این شهر ریشه‌ای پارسی دارد. در روزهای خاص سال که جشنواره یا مسابقه‌ای برگزار می‌شود نه تنها حضور تماشاگران و مشتاقان بسیار محل برگزاری مسابقه را مشخص می کند بلکه از دور می‌توان صدای سازهای محلی و معروف گوجرانوالا را شنید که در طول دوران رقابت دو حریف نیز به صورت مدوام نواخته می‌شود.

هم‌زمان با آغاز مبارزه دو طرف تلاش می‌کنند تا حریف خود را خاک کنند و با استفاده از فنونی که به کشتی معمولی بی‌شباهت نیست او را ضربه فنی کنند، کسانی که در این رقابت شرکت می‌کنند می‌گویند خاکی شدن بدن لذت بخش‌ترین بخش مسابقه است و نکته جالب در این مسابقات آن است که کسی آسیب نمی‌بیند.

پس از استقلال پاکستان دو شهر پهلوان پرور شبه‌قاره یعنی «گوجرانوالا و لاهور» به پاکستان رسید و این نقطه آغاز رقابت میان این دو شهر شد. یکی از افتخارات مردم گوجرانوالا این است که «پهلوان گاما» که یگانه پهلوان شکست ناپذیر تاریخ است پس از 4 بار رقابت با «رحیم بخش سلطانی» پهلوان مشهور گوجرانوالا نتوانست او را خاک کند و به عبارت دیگر رقابت آن‌ها برنده‌ای نداشت.

پهلوانان برای کسب آمادگی جهت شرکت در مسابقه نیاز به روزها تمرین دارند و ابزاری که برای ورزش روزانه استفاده می‌کنند بی‌شباهت به ورزش باستانی ایرانی نیست. از زمین‌های کشتی اگر در گوجرانوالا خارج شویم می‌توانیم عظمت تاریخ را در نگاه شهر ببینیم و سری به بناهای زیبا و باشکوهی چون «هتل مغول محل» که به سبک مسجد تاج محل هند ساخته شده و فضای دلکش و لوکسی دارد بزنیم.

این هتل 4 ستاره تبدیل به نماد شهر گوجرانوالا شده و بیش از همه رنگ سفید و حوض زیبای ورودی آن به چشم می‌آید.مخروطی‌های آبی رنگ پارک دنیا نیز از دور به چشم می‌آیند و هر بیننده‌ای را به یاد داستآن‌های قرون وسطی اروپایی می‌اندازند. گوجرانوالا شهری مدرن است و به سادگی می‌توان در مراکز بزرگ خرید و بازارهای لوکس پیدا کرد و از معاشرت با مردم مهربان آن لذت برد، مردمی که هیچ‌گاه خوی پهلوانی را فراموش نخواهند کرد.

برای آشنایی بیشتر با این منطقه و مناطق مجاور آن کتاب حکایت ملک خداداد را بخوانید.