لاهور Lahore
باغ شهری به وسعت تاریخ
بدون شک یکی از مشهورتری شهرهای کشور پاکستان است لاهور است. کانون فرهنگ و تمدن این کشور. اگر گردشگری به پاکستان سفر کند ولی به لاهور نرود نمی تواند ادعا کند که پاکستان را دیده است. در کتاب مرجع حکایت ملک خداداد لاهور اینگونه توصیف شده است:
اگر دست به دست تاریخ برگها را پس زده و به دوران گذشته سفر کنیم از زمانی که قلم در دست مورخان گشته لاهور را شهری آباد میبینیم که آغوشش به روی تمام مسافران باز بوده است. شهری زیبا در کناره رود راوی که غرق در زیبایی بوده و تکیه زدن بر کرسی حکومت آن آرزوی هر پادشاهی. میگویند وصال زیبارویان توان رقابت با رقیبان بسیار را میطلبد و لاهور نیز چنین بوده است. زیبایی خیره کننده آن باعث شده تا در طول تاریخ دهها بار دست به دست شود و از سیک مذهب و مغول گرفته تا غزنوی و هندو دورانی حجلهاش را پاسبانی کنندولی صد افسوس که این دست به دست شدنها گرد ملالت بر چهره تاریخ این شهر خوبرو پاشیده است.
مسافران دنیای قدیم لاهور را به دیوارههای قطور آن که چون حصاری شهر را در آغوش گرفته بود میشناختند، دژی که 13 دروازه باشکوه و مشهور داشت، دروازههای کشمیری و اکبری، شاه عالمی و روشنائی، دهلی و موری، مستی و شیرانواله و دیگر دروازههایی که اینک تبدیل به خاطراتی در تاریخ این شهر شدهاند. تا اوسط قرن 17 یعنی زمان شروع حکمرانی سیک مذهبها در لاهور اگر مسافری بعد از غروب خورشید به شهر میرسید اجازه ورود نداشت زیرا دروازهها بسته شده بودند.
اینک این شهر زیبا 404 کیلومتر مربع وسعت دارد و دومین شهر بزرگ پاکستان به حساب میآید که علم و ادب و فرهنگ و تاریخ و تمدن و صنعت را یکجا در خود جای داده است.
لاهور با 21 شهر جهان خواهر خوانده است از جمله شهرهای مشهد، اصفهان و آمل در ایران، که خود نشان دهنده اعتبار جهانی این شهر است، عظمت لاهور برای پاکستانیها از این بابت است که نقطه آغاز استقلال ملک خداداد این شهر است و برای ایرانیان نیز اهمیت بالای شهر لاهور به دلیل اهمیتی است که مردمانش برای پارسی قائل بودند، برای مثال این شعر توسط نورجهان ملکه مغولی لاهور سرود شده است:
لاهور را به جان برابر خریدهایم جان دادهایم و جنت دیگر خریدهایم
هریک از حاکمان لاهور از خود بنایی به یادگار گذاشتهاند که البته سهم شاهان مغول بیش از بقیه بوده ولی در هر صورت حُسن سلیقه آنان این شهر را به باغ شهری زیبا تبدیل کرده که از شمال به کنارههای رودی راوی میرسد و از شرق به مرز هند.
وجود 16 کنسولگری که متعلق به کشورهای مختلف از جمله ایران اسلامی است خود نشان دهنده اهمیت جهانی لاهور است.
مرکز ایالت پنجاب از مدرنترین شهرهای پاکستان است و پروژههای بزرگی چون «اتوبوس مترو» با ظرفیت جابجایی روزانه 220 هزار نفر در مسیری به طول 27 کیلومتر و با اعتباری بالغ بر 29میلیارد روپیه و همچنین «قطار شهری نارنجی» شاهد مثال خوبی برای ادعا ماست.
لاهور ظرفیت گردشگری بینظیری دارد و باتوجه به اینکه از طبیعت زیبای پنجاب بینصیب نمانده است و ساختمآنهای تاریخی فراوانی نیز دارد خود به تنهایی میتواند روزها گردشگران را مشغول نگاه دارد. دهها هتل 5 ستاره و 4 ستاره و سوئیت آپارتمان موجود در این شهر میتوانند به خوبی امکانات اقامتی را برای مسافران فراهم کنند. هتلهای «پیرل کانتیننتال، لاکچری گرند، نیشات هتل ، پِلهام لاهور، کینگتس بریدج، پلاتینیوم، هریتیج لاکچری، گرند انکلیو» از جمله مراکز اقامتی چهارستاره و پنج ستاره در لاهور هستند که به سادگی از طریق آدرس وب سایتشان میتوان در آنها اتاق رزرو کرد. شبهای لاهور چنان پر نور است که آسمان با جلوه تمام ستارگانش در برابر آن محو میشوند و در خاموشی ساکنان این شهر خورشید دوباره طلوع میکند تا زندگی در رگهای لاهور از سر گرفته شود.
اتوبوس گردشگری لاهور Lahore Bus Tour
سیر و گشت و گذار در لاهور با همه جای پاکستان متفاوت است. آنقدر بناهای تاریخی در این شهر وجود دارد که یک فرد ناآشنا به سختی می تواند تمام آنها را پیدا کند. پیشنهاد ما استفاده از اتوبوس های زیبای گردشگری است که در کنار استادیوم پنجاب حرکتشان شروع می شود. در کتاب حکایت ملک خداداد نحوه استفاده از این سرویس مفید به خوبی بیان شده است:
زمان آن فرا رسیده تا کانون فرهنگی و تاریخی پاکستان را سیرکنیم و چشم در زیباییهای بیمثالش بشوئیم، برای گشت و گذار در لاهور نه به نقشه احتیاج داریم و نه دانستههای قبلی چندان ضروری است، اتوبوسهای دو طبقه گردشگری در این شهر هر اقدامی نیاز باشد را برای تسهیل سفر انجام خواهند داد، کافی است بلیتی رزرو کنیم و سروقت خود را به ترمینال اصلی برسانیم، دیگر نه غصه ترافیک را خواهیم خورد و نه از ترس گم کردن مسیر و حتی جا افتادن یک مکان ارزشمند اضطراب خواهیم گرفت. این اتوبوسهای قرمز رنگ که طبقه بالای آن سقف ندارد در مسیرهای مشخصی حرکت میکنند و گردشگران را به تمام مراکز تفریحی و تاریخی لاهور میبرند. این اقدام ارزشمند باعث کاهش ترافیک شهر و هدفمند بودن سیر میشود ضمن اینکه بستههای مختلفی نیز برای سفر فراهم شده که گردشگران با توجه به نیاز و زمان خود میتوانند یکی از آنها را انتخاب کنند.
سازمان توسعه گردشگری شهر لاهور بستههای علمی ویژهای برای دانش آموزان در نظر گرفته و در صورتی که تعداد اعضای یک تور به حد کافی باشند آنها میتوانند به دلخواه بسته ویژه خود را دریافتکنند. استفاده از سرویسهای گردشگری برای افراد مسن و ناتوان رایگان است و سایر گردشگران نیز با هزینهای بسیار کم میتوانند سیر و گردش در لاهور را تجربه کنند. تنها نکتهای که باید به آن توجه کنیم این است که بلیتها تنها در روز مشخص شده قابل استفاده هستند و پس از آن اعتبار خود را از دست میدهند.
در ترمینال ابتدایی فضای کافی برای پارک خودرو وجود دارد و همراه هر تور راهنمایی نیز به شرح اماکن توریستی و گردشگری شهر می پردازد. یک گردش عادی با این اتوبوسها حدود 3 ساعت و نیم زمان نیاز دارد ولی میتوان تورهای نیم روزه، یک روزه و یا در صورت تمایل یک ساعته نیز هماهنگ کرد.
این اتوبوسها 34 ایستگاه دارند که در نقشه مشخص شده است. پس از استقرار در صندلی مشخص شده سیر در شهر لاهور آغاز میشود و از آنجا که این اتوبوسها جلوه خاصی دارند و ارتفاع آنها از دیگر خودروها بالاتر است معمولا مورد توجه مردم شهر لاهور قرار میگیرند.
شما می توانید در کتاب حکایت ملک خداداد بصورت کامل با این منطقه زیبا آشنا شوید.