رانی کوت Ranikot Fort
دیواره ای به طول تاریخ
دیواره زیبای رانی کوت اگر چه چندان شناخته شده نیست ولی زیبایی آن از چشم بینندگانش پنهان نیست. در کتاب حکایت ملک خداداد راجع به این دیواره تاریخی آمده است: پاکستان را به راستی میتوان سرزمین پُر رمز و راز وگمشدهای خواند که دست پُرمهر طبیعت چشم مهربانی برآن داشته است، منزلگاه کوههای سربه فلک کشیده هیمالیا و سرچشمه رودهای خروشان و مقدسی چون ایندوس پاکستان است.کشوری که نگین آن جنگلها و درههای زیبای مرکزی و تزئین رکاب آن بندرگاههای جنوبی آن است. نمونه بیهمتای یکی از عجایب هفتگانه زمین که برخی معتقدند تنها اثر انسانی است که از ماه میتوان مشاهده کرد در دل ایالت سند نیز وجود دارد، دور از چشم توجه گردشگران.
اینک از کراچی شهر روشنی ها عبور کرده و راهمان را به سوی حیدر آباد ادامه خواهیم داد، شهری که با تمام زیبایی های تاریخی و فرهنگی خود چشم به راهمان ایستاده، دیواره تاریخی رانی کوت اولین مقصد ما در حیدر آباد خواهد بود. کمتر کسی است که نام دیوار چین را نشنیده باشد دیوار غیر قابل نفوذی که کیلومترها کشیده شده است. ولی این دیوار همتای پاکستانی دارد که در زیبایی و عظمت دست کمی از نمونه چینی خود ندارد.
درنگاه اول شباهت هر دو دیوار بسیار عجیب به نظر میرسد و تنها تفاوت آن تپههای زرد رنگ بیابان های ایالت سندِ پاکستان در مقابل درههای سر سبز چین است.در اصل این دیوار نیز مانند همتای چنین خود مانعی است از نفوذ دشمنان و«رانیکوت چون حصاری محکم سه قلعه درونی به نام «میری کوت»، «شیر گره» و «موهان کوت» را در بر گرفته است جایی که بعنوان بزرگترین قلعه جهان شناخته میشود.ابعاد این قلعهها واقعا شگفت انگیز است، دیوار خارجی آن حدود 30کیلومتر گستردگی دارد و درمجموع 65کیلومتر مربع مساحت این قلعه هاست. فضایی بزرگتر از برخی کشورهای کوچک نوظهور!
هرچند تحقیقات جامع و کاملی در مورد قلعه و دیواره زیبای آن نشده و کسی نمیداند وجود این قلعهها باچه انگیزهای و در چه دورانی بوده است. بنابراین بین مردم محلی عقاید مختلفی وجود دارد، برخی پیدایش آن را مربوط به چند قرن اخیر میدانند ولی اکثر مورخین معتقدند عمر قلعه بیش از 2 هزار سال است و تاریخچه آن به طرز حیرت آوری میان صفحات تاریخ مفقود شده است.دیواره زیبای رانی کوت همراه با موانع طبیعی از قبیل کوه، تپه و دره ارتفاع گرفته یا پائین آمده است این معماری زیبا باعث استحکام بیشتر آن و حصول هدف اصلی یعنی دفاع از ساکنین داخل قلعه شده است.در سال 1993 این دیواره زیبا به فهرست آثار ثبت شده یونسکو اضافه شد تا برای حفظ و نگهداری آن نیز تلاش بیشتری صورت بگیرد.
شما می توانید در کتاب حکایت ملک خداداد بصورت کامل با این منطقه زیبا آشنا شوید.